Remember Me?

LANDMARK by LEXUS

Tuesday, November 19th 2019 by
Image Supplied by Lexus Australia

The Melbourne Cup Carnival 2019 was filled with sport, food, fashion and fun. This year Lexus brought together a team of world-class collaborators to create a three-levelled structure that was named LANDMARK by LEXUS. Paying homage to all things Australian, the pavilion was driven by the Japanese value of ‘Omotenashi’ (meaning to wholeheartedly look after and anticipate guests needs).

Image Supplied by Lexus Australia

Koichi Takada of Koichi Takada Architects (@koichitakadaarchitects) was entrusted with the third-level dining room where he created an all-encompassing space that drew inspiration from the Australian bush. This is where Warwick Fabrics came in – providing our classic CORFU sheer to help bring his enthralling vision to life.

Warwick Fabrics – Corfu Pebble

Koichi Takada Architects are known for their nature-inspired design and organic approach to architecture. From the process, formations and structures to its teachings and evolution – bringing these elements together to create environments that evoke all the senses.

This installation is no exception, drawing its inspiration from the iconic Australian paperbark trees. Koichi reinterpreted these organic forms to transport you to another world – creating a space where you can feel at one with nature, appreciating all her beauty.

Image Supplied by Lexus Australia

Once the floor plan was finalised, Koichi used the structure of the pavilion to craft this space. Wrapping the support columns in fabric, he gave the space a more natural aesthetic. Building from these columns, Koichi used parametric design software to map and form the flow of the space. Once the design was complete – the fabric was then laser cut and attached to curved wooden rails that replicated the barks curved forms.  Piece by piece the installation went up, adapting as needed – much like nature herself with the entire LANDMARK by LEXUS pavilion taking approx. 3 weeks to bring together.

Koichi told us he loves working on these smaller projects. The temporary nature of them means you have a little more freedom to let your creativity run wild! Completely unbound by the rules, regulations and politics governing traditional architecture.

The final result really speaks for itself – completely unique in every direction and angle. Koichi hoped the installation would make its guests feel at home in nature – calm and relaxed amongst a familiar Australia icon. He also wanted the space to bring people together, creating real conversations with beautiful food under a canopy that translates nature’s sheer beauty – constantly evolving and conforming to its surroundings.

That’s all from Warwick this month – stay tuned for our next post on the impending announcement of Pantone’s colour of the year for 2020.

Any guesses?

Post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *